Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

04-03-2024

Afbeelding bij het artikel.
 

De tools komen er in opdracht van de minister van Gelijke Kansen Vlaanderen en kaderen binnen het driejarig project ‘Veilige(re) en Vertrouwde Omgevingen (VVO) voor LGBTQI+ personen in Vlaanderen’. Het project is een samenwerking tussen çavaria en Wel Jong. 

Het pakket bestaat uit twee vormingen, een draaiboek over hoe je zelf een VVO kan organiseren en een beleid rond ongewenst gedrag. Er volgen ook een algemene postercampagne en een online VVO-kaart gericht op LGBTQI+ personen en hun bondgenoten.

Zelf aan de slag

Bij het ontwikkelen van de tools focusten we op de grote vraag naar handvatten om meer veiligheid te kunnen bieden op evenementen, in organisatiecontext of tussen peers. Voor organisaties werkten we een beleid rond ongewenst gedrag uit, en een  train-the-trainer die focust op het belang van veilige(re) vertrouwde omgevingen voor LGBTQI+ personen en de toepassing van een draaiboek voor evenementen. Daarnaast ontwikkelden we ook een omstaanderstraining voor LGBTQ+ personen en bondgenoten. 

In het draaiboek publiceren we richtlijnen die gericht zijn op uitgaansgelegenheden en event organizers. De online VVO-kaart moedigt LGBTQI+ personen en hun bondgenoten aan om te delen waar zij zich in hun buurt veilig voelen en waarom. Zo willen we een netwerk van veilige(re) omgevingen zichtbaar en raadpleegbaar maken, met de boodschap: iedereen kan bijdragen aan veilige(re) en vertrouwde omgevingen!

Meer nieuws

Interview met Jarko

Interview met Jarko

Lees meer
LGBTQIA+ jongeren kiezen

LGBTQIA+ jongeren kiezen

Lees meer
Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

Lees meer
Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.