Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

04-03-2024

Safe(r) spaces of veilige(re) omgevingen zijn de laatste jaren een hot topic. Maar wat zijn dat juist? En hoe organiseer je zelf zo’n veilige(re) omgeving? Om een antwoord te bieden op die vragen, lanceren çavaria en Wel Jong vandaag tools waar organisaties en andere geïnteresseerden mee aan de slag kunnen. 

Afbeelding bij het artikel.
 

De tools komen er in opdracht van de minister van Gelijke Kansen Vlaanderen en kaderen binnen het driejarig project ‘Veilige(re) en Vertrouwde Omgevingen (VVO) voor LGBTQI+ personen in Vlaanderen’. Het project is een samenwerking tussen çavaria en Wel Jong. 

Het pakket bestaat uit twee vormingen, een draaiboek over hoe je zelf een VVO kan organiseren en een beleid rond ongewenst gedrag. Er volgen ook een algemene postercampagne en een online VVO-kaart gericht op LGBTQI+ personen en hun bondgenoten.

Zelf aan de slag

Bij het ontwikkelen van de tools focusten we op de grote vraag naar handvatten om meer veiligheid te kunnen bieden op evenementen, in organisatiecontext of tussen peers. Voor organisaties werkten we een beleid rond ongewenst gedrag uit, en een  train-the-trainer die focust op het belang van veilige(re) vertrouwde omgevingen voor LGBTQI+ personen en de toepassing van een draaiboek voor evenementen. Daarnaast ontwikkelden we ook een omstaanderstraining voor LGBTQ+ personen en bondgenoten. 

In het draaiboek publiceren we richtlijnen die gericht zijn op uitgaansgelegenheden en event organizers. De online VVO-kaart moedigt LGBTQI+ personen en hun bondgenoten aan om te delen waar zij zich in hun buurt veilig voelen en waarom. Zo willen we een netwerk van veilige(re) omgevingen zichtbaar en raadpleegbaar maken, met de boodschap: iedereen kan bijdragen aan veilige(re) en vertrouwde omgevingen!

Meer nieuws

Interview met Jarko

Interview met Jarko

Jarko's ongefilterde bekentenissen over zijn pestverleden en hoe hij zijn leven transformeerde!

Lees meer
LGBTQIA+ jongeren kiezen

LGBTQIA+ jongeren kiezen

Hé, misschien heb je het al gemerkt, maar volgend jaar trekken we opnieuw naar de stembussen! Daarom willen we graag weten wat jullie belangrijke LGBTQIA*-gerelateerde zaken vinden!

Lees meer
Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

Wel Thuis is een cocreatief project dat bouwt aan een laagdrempelige en toegankelijke ontmoetingsplek voor jongeren voorbij de grenzen van hun seksuele of genderidentiteit. Hun nodenonderzoek van 2023 wordt binnenkort gepubliceert!

Lees meer
Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Ons team is op zoek naar een nieuwe collega! Ben jij op zoek naar je eerste job in het jeugd/LGBTQ+ werkveld? Ben jij klaar om je handen uit de mouwen te steken en de Wel Jong kalender te vullen met evenementen en activiteiten? Lees dan zeker verder.

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.