4 op 5 Belgen voelen zich onveilig tijdens het uitgaan

26-05-2023

Afbeelding bij het artikel.

Voel je je weleens onveilig tijdens het uitgaan? Hoe vaak kreeg je al te maken met grensoverschrijdend gedrag, agressie of discriminatie? Houdt dit je soms tegen om vaker uit te gaan? Het zijn maar enkele vragen die Desperados en Wel Jong stelden aan 2.000 Belgen tussen de 18 en 40 jaar tijdens een verkennend kwantitatief onderzoek dat peilt naar de uitgaansbeleving*. 

Hoort grenzen opzoeken erbij?

Uit het onderzoek geven 4 op de 5 Belgen aan zich weleens onveilig te voelen tijdens het uitgaan, waarvan 84% al te maken kreeg met grensoverschrijdend gedrag. Een even groot aandeel is al eens getuige geweest van minstens één vorm van grensoverschrijdend gedrag. Dat grensoverschrijdend gedrag creëert een onveiligheidsgevoel dat op een verschillende manier ervaren wordt. Enerzijds wordt het gevoel van onveiligheid bij een deel van de Belgen versterkt door fysieke en verbale agressie en anderzijds door seksuele en ongewenste aanrakingen.

Opmerkelijk is dat een derde van mening is dat het opzoeken van grenzen en gevaar bij het uitgaansleven hoort. Onder jongeren (18-24 jaar) is dit twee vijfde. Om hier een mindshift in teweeg te brengen, blijft sensibilisering rond thema’s als veiligheid en inclusiviteit broodnodig. 

1 op de 5 Belgen let op welke kledij ze dragen tijdens het feesten uit angst voor grensoverschrijdend gedrag. De helft van de respondenten houdt hun drankje nauwlettend in de gaten om spiking te voorkomen. Het overgrote merendeel, voornamelijk zij die aangeven dat ze tot een minderheid behoren, van de bevraagden geven aan dat ze tijdens het uitgaan bewust bezig zijn met veiligheid. 7 op de 10 komt tijdens het uitgaan in aanraking met discriminatie (zelf meegemaakt of gezien bij anderen) op basis van nationaliteit (52%), seksuele geaardheid (51%), gender (43%) en/of geloofsovertuiging (41%). Het zijn voornamelijk personen die aangeven tot een minderheid te behoren op vlak van bovenstaande identiteitskenmerken die tijdens het uitgaan bewust bezig zijn met veiligheid.

Dat weerhoudt 63% van de bevraagden ervan om (vaker) uit te gaan, vooral bij zij die in Brussel wonen. Driekwart is dan ook van mening dat er meer initiatieven opgezet moeten worden om het uitgaansleven veiliger en inclusiever te maken.

METAFOOR VOOR VEILIG EN INCLUSIEF FEESTEN

Een avondje uit of je uitgaansbeleving op een festival zou geen drempels mogen kennen. Daarom lanceert Desperados een nieuw concept “Desperados Dance Club”. Een fysiek party concept dat een metafoor is voor plezier en veilig feesten.

"Desperados is al jarenlang actief op en naast de dansvloer, houdt de vinger aan de pols over wat er leeft bij jongvolwassenen en waar er nood aan is in het uitgaansleven,” zegt Marc Josephus Jitta, CEO van moederbedrijf Alken-Maes. “Door de Belgische uitgaansbeleving samen met Wel Jong in kaart te brengen, willen we zicht krijgen op hoe wij een rol kunnen spelen en ons op lange termijn kunnen engageren om onze party omgevingen naast fun, ook veilig en inclusief te maken. Iedereen moet vrij en ongehinderd hun eigen identiteit kunnen beleven. Deze cijfers zijn even slikken. We komen niet met een wonderoplossing, maar zien het als een eerste stap of danspas in de juiste richting”

KRITISCH KOMPAS

Desperados wil niet alleen sensibiliseren, maar ook concrete acties ondernemen en ging daarvoor de samenwerking aan met Wel Jong vzw als kritisch kompas. Samen werkten ze verschillende langetermijnengagementen uit die moeten bijdragen aan een veiliger uitgaansleven:

  • Barpersoneel op evenementen krijgt een training van Wel Jong om ongewenste situaties beter in te schatten en op te volgen. Er wordt een draaiboek opgesteld met mogelijke situaties en hoe ze hier op de best mogelijke manier op kunnen reageren en helpen. 
  • Er wordt telkens een fysiek meldpunt voorzien waar problemen gemeld kunnen worden en waar de juiste opvolging en nazorg/hulp wordt voorzien door een professional. Het meldpunt blijft ook 14 dagen na het evenement actief zodat iedereen de kans en tijd krijgt om een probleem te melden.
  • Desperados wil inzetten op verantwoorde consumptie door zeer duidelijk de kaart te trekken van een non-alcoholisch alternatief met Desperados Virgin 0.0%. 
  • Wederzijds respect op de dansvloer benadrukken aan de hand van duidelijke richtlijnen. Dit zal op posters zichtbaar zijn.

POSITIEVE AFTRAP

Vorige maand vond er een bijzonder positieve test case van de Desperados Dance Club plaats in Club C12 in Brussel. Daar werd voor de eerste keer een policy geïmplementeerd waarbij een aantal grondregels rond respect gecommuniceerd worden bij het binnenkomen. Op die manier wordt gesensibiliseerd alvorens de start en blijft respect en verdraagzaamheid onder de aandacht bij de feestvierders. Bovendien werd het (bar)personeel getraind op het omgaan met gevaarlijke of onrespectvolle situaties.De officiële aftrap van “Desperados Dance Club” vindt plaats deze week plaats op Extrema Outdoor (26-28 mei), waarna het concept de festivalterreinen van onder andere Pukkelpop (17-20 aug) en Couleur Café (23-25 juni) verder afschuimt.

"Pukkelpop wil een omgeving zijn waarin iedereen zich goed voelt en waar er ruimte is voor zelfexpressie. Een festival waar iedereen welkom is ongeacht geslacht, gender, geaardheid, cultuur, religie, etniciteit of beperking. We zijn er ons uiteraard van bewust dat dit niet vanzelfsprekend is, daarom zijn we buitengewoon blij met de inspanningen van Desperados. Samen met hen bouwen we graag verder aan nog meer inclusiviteit tijdens Pukkelpop."

— Pukkelpop-organisatie

 

"Als organisatie vinden we het van groot belang dat iedere jongere hun identiteit kan ontwikkelen en zichzelf kan zijn, waar dan ook. Jongeren moeten kunnen feesten zonder zich zorgen te maken over onveiligheid of gevaar. Een veiligere sfeer kan je enkel creëren door de problemen die er zijn te benoemen en duidelijke acties te ondernemen. We zijn erg enthousiast over de samenwerking met Desperados. Zij nemen met hun campagne een duidelijk standpunt in en engageren zich ertoe hun boodschap in de praktijk te zetten."

— Wel Jong vzw

 

*Desperados liet een onderzoek uitvoeren door iVOX bij 2.000 Belgen tussen de 18 en 40 jaar, waarvan 1.005 mannen, 995 vrouwen en 8 mensen die zich identificeren als X. Vervolgonderzoek is nodig om een nog bredere doelgroep te bevragen en te bereiken. Het volledige onderzoeksrapport kan opgevraagd worden.

 

Meer nieuws

Op zoek naar een online buddy? Chat met Verhaal Online!

Op zoek naar een online buddy? Chat met Verhaal Online!

Lees meer
Vacature: jongerenondersteuner

Vacature: jongerenondersteuner

Lees meer
Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Lees meer
Interview met Jarko

Interview met Jarko

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.