Van knelpunt naar oplossing, Wel Thuis brengt de noden samen.

21-11-2023

Afbeelding bij het artikel.

Waarom komen LGBTQ+ jongeren wel of niet naar jouw organisatie? Wat zijn drempels die LGBTQ+ jongeren ervaren in het benaderen van hulpverlening, organisaties of ontmoetingsplaatsen? Op welke manier zetten organisaties zich in om de veiligheid en toegankelijkheid naar LGBTQ+ jongeren te verhogen? 

Met deze vragen ging Wel Thuis in 2023 aan de slag. Wel Thuis is een project van Wel Jong dat bouwt aan een toegankelijke en veilige ontmoetingsplaats voor jongeren, waar zij vrij van identiteitsnormen zichzelf kunnen zijn, elkaar kunnen ontmoeten en hulp vinden voor hun vragen. 

Een noodzakelijke droom

Deze droom is ontstaan vanuit de vraag van LGBTQ+ jongeren naar een plaats om thuis te komen. Te vaak voelen ze zich onveilig in het bestaande aanbod van jeugdhuizen of ontmoetingsplaatsen en daar willen we verandering in creëren. Dat kunnen we niet alleen. Daarom is het project Wel Thuis ontstaan, een werkgroep geleid door jongeren die samen onderzoeken waar de noden liggen van jongeren die zich steeds vergeten voelen. 

In 2023 gingen zij op bezoek bij 35 jeugd- en welzijnsorganisaties om hen te bevragen naar de inspanningen die zij leveren om hun werking toegankelijk te maken voor LGBTQ+ jongeren en andere diversiteit thema's zoals kansarmoede, jongeren met een migratieachtergrond, beperking… Daarnaast vroegen ze aan 250 LGBTQ+ jongeren wat zij nodig hebben om op een veilige manier toegang te vinden tot een organisatie en zich betrokken te voelen tot een werking. Deze twee onderzoeken worden samengebracht in een dossier en zijn de basis van onze studiedag. Wat hebben jongeren nodig? Welke inspanningen worden reeds geleverd? En waar zit de grote missing link? 

Om deze studiedag kracht bij te zetten onderzocht Wel Thuis dit jaar in samenwerking met KUL, VUB en UGent thema’s als seksueel grensoverschrijdend gedrag bij homo jongens en trans jongeren en onveiligheidsgevoelens bij LGBTQ+ jongeren in de publieke ruimte. Daarnaast deden ze een literatuurstudie naar de driedubbele kwetsbaarheid van LGBTQ+ jongeren in thuis- en dakloosheid. Ook deze onderzoeken worden samen met Punt vzw, Bazzz en Betonne Jeugd in inspirerende sessies gegoten. 

Kom jij naar onze studiedagen?

Wel Thuis is in de kern een co-creatief verhaal. In onze gesprekken met partnerorganisaties merken we een sterke nood aan samenwerking, het bundelen van krachten, het delen van expertise en verhaal. Daarom vinden we het van groot belang om tijdens deze studiedag ook jullie mee aan het woord te laten. We willen jullie uitnodigen om samen na te denken, onze zorgen te uiten en kritische vragen te stellen aan elkaar. Maar bovenal…te verbinden. De zorg die ieder van ons draagt om kinderen en jongeren een veilige plaats te bieden, is bewonderenswaardig. Kinderen en jongeren groeien op in een steeds complexere wereld en worden geconfronteerd met erg veel uitdagingen. Samen kunnen wij een sterk netwerk vormen rond hen, om ervoor te zorgen dat ze met voldoende en veilige ondersteuning kind/jong kunnen zijn. 

Kom mee nadenken, samenwerken en bijleren op onze studiedagen. 

Meer nieuws

Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Lees meer
Interview met Jarko

Interview met Jarko

Lees meer
LGBTQIA+ jongeren kiezen

LGBTQIA+ jongeren kiezen

Lees meer
Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Vacature: jongerenondersteuner activiteiten en events

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.