Vacature: jongerenondersteuner

08-10-2024

Afbeelding bij het artikel.

Ons team is op zoek naar een nieuwe collega! Ben jij op zoek naar je eerste job in het jeugd/LGBTQ+ werkveld? Heb jij een hart voor coaching en het geven van vormingen? Zit er naast een goeie luisteraar ook een enthousiaste teamspeler in je?  Lees dan zeker verder.

Een blik op de functie:

Jij bent het aanspreekpunt binnen Wel Jong voor aangesloten verenigingen en vrijwilligers. Ze kunnen bij je terecht met allerhande vragen en probleemsituaties die zij ervaren binnen hun vereniging. Op maat van hun vraag bouw jij een gepaste coaching, vorming of doorverwijzing op. Naast het ondersteunen van de verenigingen en vrijwilligers ben je ook aanspreekpunt integriteit. Je stelt je discreet en empatisch op bij meldingen en gaat op een gepaste manier aan de slag. 

Samen met onze activiteitencoach vorm je het ondersteuningsteam naar jongeren. Je luistert naar de noden van onze jongeren. Als team denken jullie na hoe Wel Jong via een dynamisch activiteiten- en ondersteuningsaanbod een plaats kan creëren waar alle LGBTQ+ jongeren  en vrijwilligers zich veilig en goed voelen.

Zoals je hoort heb je best de nodige coachings- en vormingskills op zak. Klaar voor de uitdaging?

De ideale jongerencoach in de ogen van:

Finn Van Batenburg, vrijwilliger Min19 

De functie van jongerencoach is voor mij heel belangrijk, omdat ik mij erdoor gesteund voel en weet dat ik er niet alleen voor sta. Ik kan erbij terecht indien het even moeilijk loopt en ik weet dat die persoon zonder oordeel gaat luisteren en gaat helpen waar kan. Soms is het moeilijk om binnen je eigen vrijwilligersteam iemand onafhankelijk te vinden die er voor mij is. Ze ondersteunen soms op praktisch vlak, zoals problemen met e-mail adressen, maar ook op groeps- en individueel niveau hebben ze mij al vaak vooruit geholpen. Dat kan zijn door gewoon te luisteren naar wat er op mijn hart ligt, of door te helpen bij teambuildings of moeilijkheden binnen het team.

Voor mij is een goede jongerencoach iemand die vooral zonder oordeel luistert naar mijn problemen en inspeelt op de individuele (of groeps-) noden. Iemand die vertrouwelijk om kan gaan met informatie en echt op maat kan kijken naar hoe die kan helpen. Soms is luisteren alleen voldoende, soms kan het nodig zijn om echt concreet te helpen bij een groepsprobleem, of een individueel probleem. Het is ook een persoon die de situatie mee opvolgt, dus niet iemand die een keer luistert en er daarna nooit meer aandacht aan schenkt. Wat voor mij ook heel belangrijk is, is dat de persoon zich niet zo zeer ‘boven’ jou of je team plaatst, maar naast jou/jullie. Iemand die aan je/jullie zij wandelt en niet iemand die denkt dat die alles weet en kan oplossen. Het is iemand waar je met moeilijkheden naar toe kan gaan, maar ook iemand waarmee je kan lachen en plezier maken.

 

Audrey Lesa-Kunga, Activiteitencoach, Wel Jong

Als onderdeel van het ondersteuningsteam zie ik iemand die naast mij staat, met een gedeelde passie voor jeugdwerk en oog voor de kracht van samenwerking. Als jongerencoach breng je waardevolle expertise mee, die je graag met mij deelt, terwijl ik mijn eigen kennis en ervaring met jou deel. Ik heb expertise in het creëren van ontmoetingen tussen jongeren, maar samen vinden we de juiste balans om een sterk en harmonieus ondersteuningsteam te vormen!

Je bent een aanspreekpunt voor de vrijwilligers en draagt actief bij aan het creëren van ontmoetingen en het versterken van de verbinding tussen vrijwilligers en jongeren. Natuurlijk doen we dit vaak samen, als één team!

 

Sander Cornelis, Algemeen Coördinator Wel Jong

Als ik een constante zou noemen die ik herken in de jongerenondersteuners die een mooi verhaal hebben geschreven bij Wel Jong, dan is het de eigenschap om zich in te leven in de situatie van jongeren en vrijwilligers, en oordeelvrij naar hun verhaal te luisteren. Een goede jongerenondersteuner is in mijn ogen empathisch en zet de jongere op de eerste plaats, maar heeft ook daadkracht en enige scherpte in zich. Het is namelijk erg belangrijk om naast luisteren en ondersteunen ook een duidelijk kader aan te bieden waarbinnen wij als Wel Jong werken. 

 

Samen met de collega’s bewaak je namelijk de grenzen van onze organisatie, jezelf en ook die van de jongere. In het team van collega’s werkt een goede jongerenondersteuner mee vanuit een kritische blik of onze interne keuzes bijdragen tot het welzijn van LGBTQ+ jongeren en onze vrijwilligers. In ons team is ook kwetsbaarheid, humor en vriendschap erg belangrijk. We dragen samen de verhalen van vele jongeren, en dat doen we door er te zijn voor elkaar op moeilijke dagen, maar ook te juichen voor elkaar op onze beste dagen. 

 

Verwacht profiel:

Je bent: 

  • een empathische luisteraar

  • een methodische denker

  • een enthousiaste instructeur

  • een verbinder

Je kan:

  • probleemoplossend denken

  • een relatie opbouwen met individuen en groepen

  • op basis van specifieke noden gepaste coaching of vorming creëren

  • vrijwilligers begeleiden en motiveren

Je hebt

  • reeds enkele jaren ervaring in een begeleidende rol als vrijwilliger of medewerker in het jeugdwerk. 

  • (levens)ervaring met diversiteitsthema’s als anti-discriminatie, anti-racisme, LGBTQ+ activisme.

  • voeling met de LGBTQ+ jongerencultuur.

  • Je hebt een rijbewijs B.

Interesse?

Mail je kandidatuur uiterlijk 05/11 naar onze algemeen coördinator sander.cornelis@weljong.be . Je kandidatuur bevat een motivatie waarom jij de geknipte persoon bent voor deze job en je CV. Je motivatie mag een brief zijn, maar je mag ook creatief zijn en ons een filmpje, presentatie, … bezorgen. 

Onvolledige sollicitaties of sollicitaties per post worden niet aanvaard. Sollicitaties na de deadline worden niet aanvaard. Je ontvangt binnen 48 uur na je sollicitatie een bevestigingsmail van Sander dat je sollicitatie goed ontvangen werd. Indien je deze niet ontvangt, neem dan contact op met Sander. 

 

Wat bieden wij?

  • 4/5de tewerkstelling (30,4 uur)

  • Verloning naar functie volgens de officiële barema's van de socio-culturele sector (PC 329.01), B1c ( 0 jaar anciënniteit 2.212,50, 3 jaar anciënniteit 2.406,78)

  • Extra vakantiedagen, maaltijdcheques en een fietsvergoeding.

  • Een fijne, open werksfeer bij een jonge, dynamische en sterk groeiende landelijke jeugdorganisatie.

  • Een grote zelfstandigheid bij het uitvoeren van je taak.

  • De beste collega’s en vrijwilligers die jij je kan voorstellen.

Praktisch:

  • Je standplaats is het landelijk secretariaat van Wel Jong, Oudaan 14, 2000 Antwerpen, met mogelijkheden tot thuiswerk.

  • Avond- en weekendwerk zijn voorzien en worden gecompenseerd.

 

Meer nieuws

Op zoek naar een online buddy? Chat met Verhaal Online!

Op zoek naar een online buddy? Chat met Verhaal Online!

Lees meer
Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Doe het veilig(er): Wel Jong en çavaria lanceren tools die helpen om safe(r) spaces te organiseren

Lees meer
Interview met Jarko

Interview met Jarko

Lees meer
LGBTQIA+ jongeren kiezen

LGBTQIA+ jongeren kiezen

Lees meer
Wel Jong gebruikt cookies om jouw ervaring te verbeteren.